Vitalution - For A Health Revolution
Praktijk voor Orthomoleculaire Therapie & Leefstijlcoaching
Locatie: Nieuwstraat 13, 2651 CG Berkel en Rodenrijs
  • Home

De Voedingsindustrie ondermeint de Volksgezondheid

24/7/2013

 
Foto
De voedingsindustrie gebruikt dezelfde tactieken als de tabaksindustrie om de volksgezondheid te ondermijnen. Grote foodmultinationals zouden mede bijdragen aan de wereldwijde stijging in hartziekten, kanker en diabetes. Dit stellen onderzoekers in een wetenschappelijk paper in The Lancet. Om de volksgezondheid te verbeteren is een multidisciplinaire aanpak nodig, menen de wetenschappers. Zelfregulering is daarbij een heilloze weg. “Zelfregulering is zoiets als inbrekers je sloten laten installeren”, vertelt professor Ron Moodie van de Universiteit van Melbourne. “Je voelt je veilig maar je bent het niet.”


De voedingsindustrie is verantwoordelijk voor welvaartsziekten
Volgens de wetenschappers zijn voedingsbedrijven in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van welvaartsziektes. Ze wijzen op de groei van ongezonde producten in landen met veel lage- en middeninkomens. Juist in deze landen, waar de consumptie van de producten nog laag is, valt forse groei te behalen. In 2010 overleden wereldwijd ruim 34,5 miljoen mensen aan welvaartsziekten als kanker en diabetes. Dit komt neer op 65% van alle doden in dat jaar. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil de mortaliteit als gevolg van welvaartsziekten in 2025 met een kwart verminderen.


Dominantie ongezonde voedingsmiddelen
Een lastige opgave, menen de wetenschappers, in een wereld die wordt gedomineerd wordt door voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, zoete frisdranken en alcoholische dranken waarop veel marketing wordt toegepast. Partnerschappen op vrijwillige basis tussen voedingsindustrie en publieke organisaties werpt niet voldoende vruchten af. Voedingsbedrijven geven gezondheidswetgeving juist vorm in hun eigen voordeel. “Ze verdraaien onderzoeksresultaten en lobbyen bij politici om hervormingen in de gezondheidszorg te voorkomen”, stellen de onderzoekers.


Wetgeving is de oplossing
De enige oplossing volgens hen is regelgeving. “Regelgeving of de dreiging daarvan, is de enige manier om grote voedingsmiddelenbedrijven te veranderen. De industrie moet onder druk worden gezet om te veranderen”, leggen de wetenschappers uit in The Guardian.


Bron: Voedingnu



Steeds meer gifvrije groenten en fruit in supermarkt

10/7/2013

 
Foto
De jaarlijkse Gifmeter van Milieudefensie en Foodwatch laat zien dat groente en fruit zonder landbouwgif in de supermarkt goed mogelijk is, maar helaas nog lang niet de norm. De metingen tonen aan dat veel telers groente en fruit helemaal schoon in de winkel weten te krijgen. Groenten en fruit uit Nederland zijn relatief schoon. De producten in de supermarkt waar het vaakst gif op wordt aangetroffen komen van buiten Europa. Klaas Breunissen van Milieudefensie: “Groenten en fruit zonder resten landbouwgif kan gewoon. We roepen de sector op om in te zetten op volledig residuvrij in de schappen. Er zijn teelten waarvoor dat nu al goed mogelijk blijkt te zijn”.


In de handel, gemeten buiten de supermarkt, neemt het aantal producten met aantoonbare gezondheidsrisico’s toe. Ook het aantal gifsoorten dat aangetroffen werd op producten nam voor het eerst sinds jaren weer toe. Dit laatste is van belang omdat de wetgeving de consument niet beschermt tegen effecten van meerdere gifstoffen tegelijk.


Schoonste en meest vervuilde product in het supermarktschap
Bloemkool was de schoonste groente in het winkelschap met in 96% van de onderzochte gevallen geen landbouwgif. Daartegenover staat de mango, het product dat het meest vaak resten landbouwgif bevatte, in 91% van de gevallen. In 9% van de gevallen was daarbij sprake van een overtreding van de wettelijk toegestane norm. Jumbo gaf het goede voorbeeld als aanbieder van de schoonste producten. Coop was de slechtst presterende super van de acht grote supermarktketens.


Nederlanders eten te weinig groenten en fruit.
Uit voedselconsumptiegegevens blijkt dat van de volwassenen in Nederland 14 procent voldoende groente en 26 procent voldoende fruit eet. Om de consumptie van groenten en fruit te stimuleren is het belangrijk dat deze producten hun gezonde imago behouden. Juist daarom is het teleurstellend dat jaar na jaar teveel resten bestrijdingsmiddelen in onze voedingsmiddelen worden aangetroffen. “Dat er nog steeds producten in de schappen liggen die risico’s opleveren voor de volksgezondheid vind ik onaanvaardbaar” oordeelt Bart van Opzeeland, directeur van Foodwatch: “Gezonde producten als groenten en fruit moeten veilig zijn om te eten”. De Weet wat je eet- organisaties pleiten voor schone teeltmethoden en gifvrije producten in de schappen van de supermarkt.


Landbouwgif komt regelmatig op producten voor in concentraties die giftig zijn voor de mens via de kankerverwekkende, hormoonverstorende, mutagene, reprotoxische of zenuwtoxische werking van deze stoffen. Foodwatch en Milieudefensie, de organisaties achter de website Weet wat je eet, publiceren jaarlijks de meetgegevens van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Weet wat je eet geeft de consument en de handel inzicht in de aanwezigheid van resten landbouwgif op groente en fruit en de daarmee gepaarde gezondheidsrisico’s. Rankings van de schoonste producten en rankings van de prestaties van de supermarkten zijn voor iedereen toegankelijk via een online zoeksysteem genaamd de Gifmeter.


De Weet Wat Je Eet organisaties roepen consumenten op om viawww.weetwatjeeet.nl een e-mail te sturen naar supermarkten met het verzoek om te zorgen voor gifvrije groenten en fruit in de schappen.


Bron: Duurzaam Nieuws





    Blog

    Volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen uit de wereld van voeding met Marijke de Keijzer

    Archief

    March 2014
    August 2013
    July 2013

    Categorie

    All

    RSS Feed

Sitemap

Home


Contact
​Links
Algemene Voorwaarden
Disclaimer
Privacyverklaring
Verwerkersovereenkomst
Behandelovereenkomst


Contact

Email: info@vitalution.nl
Web: www.vitalution.nl 
Praktijkadres: Nieuwstraat 13, Berkel en Rodenrijs
Erkend door:
Foto
Foto